Pagina's

donderdag 16 september 2010

Sense & Simplicity

Het is algemeen bekend dat de mens de grootste veroorzaker is van het uitsterven van bepaalde diersoorten. De Dodo, het bekendste voorbeeld, verdween door ons toedoen in 1690 van de aardbodem. En buiten het feit dat de Borstelstaartkangoeroe en de Varkenspootbuideldas leuke input zijn voor een spelletje Galgje, komen zij helaas alleen nog in de geschiedenisboekjes voor.

De mens is de grootste stoorzenders van het ecologische systeem en daardoor delven dieren, meestal uit voedselgebrek, het onderspit. In het verlengde hiervan blijkt dat zelfs onze modetrends ten grondslag kunnen liggen aan het uitsterven van een bepaalde soort. Dit overkomt momenteel de arme Phthirus Pubis, oftewel de schaamluis!

Deze 1 mm. grote geleedpotige parasiet vertoeft graag op warme plekjes in de menselijke beharing van de oksel en schaamstreek. En sinds wij Homo Sapiens ons massaal van deze natuurlijke haargroei ontdoen, maakt dit broertje van de hoofdluis (dat overigens nog ver van een bedreigde diersoort is) barre tijden door.

Een Rotterdams museum maakt al ruimte voor de allerlaatste exemplaren. Zelfs de GGD, die hierin een wel héél dubieuze rol speelt, is gevraagd om dode exemplaren aan te leveren. Kosten noch moeite worden gespaard om het bestaan van deze kriebelaar voor ons nageslacht te bewaren.

Het gerucht gaat, dat de World Conservation Union een claim overweegt tegen Philips. Zij bewegen zich met de 'Ladyshave' en het 'Total Body Grooming System' immers op dierbeschermend glad ijs. Of misschien komt Greenpeace in actie met; "Red het platje van de ondergang!"?


Ik vrees dat het ze zal jeuken...

Geen opmerkingen: