Pagina's

zondag 22 december 2013

We hebben eeuwig honger

Nu je weet dat lijnen uiteindelijk eerder resulteert in gewichtstoename en intensief sporten ook de oplossing niet is om blijvend af te vallen, vraag je je waarschijnlijk af of een verandering in wat en hoeveel je eet de sleutels tot blijvend gewichtsverlies zijn.

Hoofdstuk 4. van 'Health At Every Size®' helpt je meteen uit de droom. Wat je eet, maakt eigenlijk niet eens zo heel veel uit in relatie tot je gewicht. Er bestaan allerlei diëten waar òf één specifieke voedingsstof geschrapt wordt (de populaire koolhydraatarme diëten) òf de combinatie van bepaalde voedingsstoffen op de schop gaat (bijvoorbeeld Montignac) òf juist een bepaald product veel gegeten moet worden (het ananasdieet) die allemaal op korte termijn effect lijken te hebben. Maar op de lange termijn komt ruim 80% van alle mensen de verloren kilo’s weer aan. Wàt je eet is echter wel heel belangrijk voor een goede gezondheid!

Zit het ‘m dan in de hoeveelheid?
In Amerika is tussen 1970 en 2000 de dagelijkse calorie inname met ca. 25% gestegen. Je denkt meteen dat daarin een logische conclusie schuilgaat. Toch blijkt uit verschillende studies dat gezette mensen niet overdreven meer eten dan slanke mensen. En in de meeste gevallen is het zelfs zo, dat dikke mensen eerder te weinig dan teveel eten. Ook is het bijzonder dat de Chinese bevolking dagelijks zeker 20% meer calorieën tot zich neemt dan de Amerikaanse en toch gemiddeld slanker is.

Meer van minder
Maar samen met de calorietoename is door de jaren heen ook het type voeding dat in de winkels is verschenen enorm veranderd. Er werden allerlei bewerkte producten, met daarin bijvoorbeeld transvetten, vezelarme koolhydraten en kunstmatige zoetstoffen geïntroduceerd. We zijn daardoor minder voedzame voedingsmiddelen gaan eten, die ook nog eens ons gevoel van voldaanheid in negatieve zin aantasten. We eten dus in feite meer van minder.

Wat is belangrijk?
Nou, een beetje nadenken over wat je eet en drinkt, helpt wel degelijk. Bewustwording dus! Eet gevarieerd en kies voor vezelrijke producten (complexe koolhydraten), zoals volkoren en/of roggebrood, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Deze zijn voedzamer en geven langer een voldaan gevoel dan alle ‘witte’ varianten. Voldoende groeten en fruit zijn een andere ‘open deur’, net zoals je beter onverzadigde dan verzadigde vetten kunt eten. 

Let ook op wat je drinkt, limonade en vruchtensap zit barstensvol suikers. Of ze zijn gezoet met fructose of glucose is ook van belang, omdat deze een totaal verschillende insulinereactie teweegbrengen. Van de ‘light’ varianten is bewezen dat je de neiging krijgt om er meer van te nemen. 

Hoe eet jij?
Kom je de ochtend door op vier koppen koffie of neem je de tijd om te ontbijten? Eet je overdag eigenlijk te weinig, waardoor je ’s avonds 2 x opschept omdat je zo’n honger hebt? Eet je altijd overal braaf je bordje leeg, zonder er op te letten wanneer je voldaan bent? Voor wie het nog niet eerder ergens gehoord of gelezen heeft (wat me sterk lijkt), dit zijn niet bepaald de gewoontes die een positieve bijdrage aan je gezondheid leveren.

Inzicht in je eetgewoontes
Aan het einde van dit HAES hoofdstuk staan allerlei lijstjes, die je kan invullen om inzicht te krijgen in je eetgewoontes. Zo kom ik er tijdens het invullen achter dat het met mijn vezels wel goed zit, dat ik regelmatig de juiste vetten gebruik, maar dat ik wel een zoetekauw ben (en dat dit mijn bloedsuikerspiegel beïnvloedt, waardoor ik snel opnieuw trek in iets zoets krijg).


Betekent dit alles dat ik nooit meer een witte boterham met roomboter en melkchocolade hagelslag zal eten? Nee, natuurlijk niet. Maar ik doe het niet iedere ochtend en als ik het doe, dan mag ik er zonder schuldgevoel van genieten. Dan eet ik de dag erna magere yoghurt met muesli en fruit. Ook lekker!


Zelf het boek 'Health At Every Size®' lezen? Je kan het hier bestellen.


Health At Every Size® (HAES) is een levensstijl die zich focust op intuïtief eetgedrag en plezierige lichamelijke activiteit in plaats van diëten en gewichtsverlies. De 3 pijlers van HAES zijn zelfacceptatie, lichaamsbeweging en een normaal voedingspatroon.


Geen opmerkingen: